Opnameapparatuur:

Om demo-opnames te maken beschik ik over een Yamaha AW1600 en een Yamaha AW16G. Deze recorders zijn redelijk gelijk wat mogelijkheden betreft. De AW1600 heeft het grote voordeel dat er een USB aansluiting op zit waardoor de opgenomen tracks rechtstreeks op een computer kan worden gezet om ze daar eventueel verder te bewerken. De twee recorders worden via MIDI door mijn computer aangestuurd, dus op deze manier kan ik 32 sporen tegelijkertijd opnemen.

Op de computer draait dan Cubase. Ik zou ook rechtstreeks in Cubase kunnen opnemen, maar ik hou MIDI-sporen liever gescheiden en zo hou ik de performance van mijn computer ook optimaal. Tenslotte zijn de Yamaha's dedicated recorders en kunnen de klus beter en sneller klaren dan de computer.

Als mengtafel gebruik ik een Yamaha MG166cx waarop naast de 'stereo out' 4 subgroepen te vinden zijn waardoor ik alles kan routen naar 2 recorders. Het signaal van Cubase, MIDI-apparatuur en de eventuele live-instrumenten. Uiteraard kan ik deze ook rechtstreeks in de recorders pluggen. Op deze manier kan ik ook signaal opnemen van de AW1600 op de AW16G en andersom. Alles tezamen kan ik ook weer sturen naar mijn computer die ik dan als master-recorder gebruik voor een totaal-mix.

Voor de afluistering heb ik een oude maar zeer degelijke en 'rechte' eindversterker van Sansui. Hier heb ik Elac boxen op aangesloten. Dit voor het mixen. Heb ik nog meer herrie nodig dan gaan mijn Fame 5080 nearfield monitors ook aan. Dit zijn actieve 2-weg boxen van 80 Watt. Denk ik.


Voor de baspartijen gebruik ik vaak een combi van MIDI-bas en een Yamaha BB405 of een Dean Edge 4 active.

MIDI-setup:
Meestal maak ik eerst een globale basis van een bepaald stuk. Hiervoor gebruik ik eigenlijk altijd mijn midi-setup met als sequencer Cubase waarin ik als eerst een simpele drum-track creeer waarna ik de bas, piano, orgel, strings etc. etc. eraan toevoeg. Het is nou eenmaal makkelijker om e.e.a. achteraf aan te passen in midi dan wanneer je alles met 'echte' instrumenten hebt ingespeeld.
Coupletjes extra invoegen, refreintjes verplaatsen, tempo aanpassen, noem maar op.

In mijn midi-setup zitten o.a. de volgende modulen:

Roland D70om partijen in te spelen via midi
Roland GR33om overige module aan te sturen via gitaar
Roland SoundCanvasgeluidsmodule
Roland SC-88vlgeluidsmodule
Roland SoundExpansiongeluidsmodule
Roland U220geluidsmodule voor hoofdzakelijk het pianogeluid
Korg 05R/Wgeluidsmodule net even anders dan de Rolands
Alesis SR16voor de drumgeluiden
Medelli DD506om drumpartijen in te slaan en op te nemen in midi

Profiel Nuziek Podium Home Studio Websites Mail

Profiel

Muziek

Podium

Studio

Audio

Sites

Mail